Hauptseite  >  AHA kyselina - alfa-hydroxylové kyseliny

AHA kyselina - alfa-hydroxylové kyseliny

AHA kyseliny (alfa-hydroxylové kyseliny) nazývané také ovocné kyseliny jsou organické látky běžně se vyskytující v ovoci, zelenině a mléce, které pro jejich omlazovací vlastnosti využívala už samotná Kleopatra.

Neboli alfa-hydroxykyseliny

Jedná se o karboxylové kyseliny, které jsou rozpustné ve vodě. Někdy se jim říká i ovocné, to proto, že se přírodně vyskytují právě v ovoci. Ale nejen v něm, třeba i v mléce. Využívají se zejména při chemickém peelingu, ale jejich obsah mají i mnohé krémy a čistící přípravky na pleť.

AHA-kyseliny mají schopnost při topické aplikaci odstranit odumřelé buňky na pokožce. Obnovením svrchní vrstvy kůže pak dochází k redukci akné, vrásek, stažení pórů i vyhlazení nerovností. Dermatologie využívá jejich účinků i v případě nadměrné pigmentace. Po aplikaci alfa-hydroxykyselin pleť lépe a rychleji regeneruje, je sjednocená a rozjasněná. Kromě toho obsahují chlorhexidin, který má dezinfečkní a antioxidanční účinky. Ideálním spojencem jsou tedy v případě akné - dokáží totiž pleť zbavit přebytečného mazu, který má tendenci hromadit se v pórech, a dále regulovat jeho vylučování.

Mezi nejpoužívanější alfa-hydroxykyseliny patří kyselina glykolová, kyselina citronová, kyselina mléčná, kyselina mandlová či kyselina jablečná. Využívá se jich však mnohem více.



© 2014 VMD Drogerie, Parfumerie CZ