>  Antioxidant

Antioxidant

Antioxidanty jsou látky, které bojují proti volným radikálům. Tyto volné radikály můžou zapříčinit poškození, úplné zničení buňky či na ni mít jiný negativní vliv. Vznik radikálů je ovlivněn mnoha faktory jako je nesprávný životní styl, nevhodná strava, kouření, konzumace alkoholu, nejrůznější infekce a záněty v těle, sluneční záření, stres a další. Kvůli volným radikálům může vznikat i škodlivý oxidační stres, který je příčinou závažnějších onemocnění (rakovina, mozková mrtvice, infarkt, kožní choroby, onemocnění očí,...).

Volné radikály jsou nestabilní molekuly v organismech. Chybí jim jeden elektron, který hledají ve zdravé buňce a takto ji napadají a ohrožují. Volné radikály jsou pro tělo i prospěšné, avšak neustále musí být v těle rovnováha mezi radikály a antioxidanty. Jakmile je více volných radikálů, vzniká oxidační stres. Antioxidanty volné radikály “neutralizují”, protože mají potřebný elektron navíc, který radikálům mohou poskytnout. Naše tělo ale produkuje antioxidanty v omezeném množství, proto je důležité je přijímat v potravě.

Mezi antioxidanty se řadí vitamíny A, C, E, koenzym Q10, flavonoidy, fenoly, karotenoidy a podobné látky. Najdeme je v třešních, červených hroznech, borůvkách, ostružinách, hlívě, shiitake, goji, acai,... V rámci bylinek je najdeme např. v oreganu, rozmarýnu a mátě.

Nejznámější antioxidanty v potravinách, potravinových doplňcích a registrovaných lécích

  • vitamíny – např. vitamín A, vitamín E, vitamín C, vitamín B3,
  • karotenoidy
  • flavonoidy – rostlinná barviva (včetně karotenoidů, některých tříslovin a polyfenolů)
  • třísloviny (včetně některých polyfenolů)
  • fenolické antioxidanty, polyfenoly
  • některé sloučeniny selenu, zinku, manganu, mědi, germania
  • antioxidanty na bázi aminokyselin – glutation, taurin
  • čisté uhlovodíky (bez dusíku, síry, kovů aj.) – zdroj buněčného kyslíku squalin (skvalen)

Výzkumy vlivu antioxidantů na rakovinu z let 2014 a 2015 prokázaly na živých myších a kulturách lidských buněk, že antioxidanty pomáhají více buňkám rakovinným, než normálním. Je to způsobeno tím, že rakovinné buňky jsou při svém překotném množení vystaveny velkému oxidačnímu stresu. Antioxidanty tedy velmi pravděpodobně zvyšují riziko rakoviny a zhoršují účinnost léčby. Např. u melanomu navíc dochází ke zrychlení šíření metastáz. Práce se zabývaly N-acetylcysteinem (N-acetyl-L-cystein, NAC), který je součástí mnoha oblíbených, údajně zdravých potravinových doplňků, volně prodejných léků a vitamínem E. Ale je velmi pravděpodobné, že se jedná o problém antioxidantů obecně.

Neprokázaná tvrzení 
Odborníci se shodují na tom, že účinnost přirozených antioxidantů přijímaných přirozeně (např. v čaji a ovoci) je vyšší než u stejné dávky podané v čisté podobě jakožto potravinový doplněk (např. vitaminová tableta). Navíc poslední výzkumy ukazují, že minimálně u některých antioxidantů dochází při dlouhodobém užívání v čistém stavu k tzv. zvratu antioxidantu, kdy se jeho antioxidační účinek změní v prooxidační (tj. vysoce nežádoucí). Tato vlastnost, jejíž mechanismus je dosud nepochopen, byla pozorována u β-karotenů (provitamin A), vitamínu E, vitamínu C a flavonoidů. U antioxidantů přijímaných přirozenou cestou žádný zvrat zaznamenán nebyl.



© 2014 VMD Drogerie, Parfumerie CZ