Hauptseite  >  Bellini koktejl

Bellini koktejl

Bellini je koktejl italského původu, skládající se z broskví a suchého bílého šumivého vína. Na jeho přípravu se používá zvláštní italský druh broskví, vyznačujících se zploštělým tvarem a aromatickou bílou dužinou, která se nastrouhá a vymačká se z ní šťáva. Ta se míchá s perlivým vínem Prosecco v poměru 1:2. Verze se šampaňským místo Prosecca se nazývá Bellini Royal. Nápoj se podává vychlazený, pro lepší barvu se může přidat trochu malinové nebo třešňové šťávy.

Recept vymyslel ve třicátých letech 20. století Giuseppe Cipriani z Harryho baru v Benátkách a od roku 1948 ho podával pod tímto názvem, inspirovaným návštěvou výstavy Giovanniho Belliniho, který používal na svých obrazech podobnou barvu, jako má tento nápoj. Bar navštěvovaly významné osobnosti jako Ernest Hemingway, Sinclair Lewis nebo Orson Welles a díky tomu se popularita koktejlu Bellini rozšířila do celého světa. Mezinárodní barmanská asociace zařadila Bellini na seznam svých oficiálních drinků.

Bellini je slavný koktejl z italských Benátek namíchaný ze šumivého vína a šťávy z lahodných bílých broskví Maria Bianca. Broskve, které pěstuje samo vinařství Canella nedaleko San Donà di Piave v oblasti Veneto, se sbírají v době své nejvyšší zralosti, tak aby se zajistila maximální koncentrace cukru a přírodních aromat.

Bellini neobsahuje žádné přidané cukry, barviva ani konzervanty a je bezlepkový. 
Tento velmi osvěžující nápoj je skvělý jako aperitiv a dokáže také výborně oživit snídani nebo brunch.

  • Poměr vína a ovocné složky: 2/3 šumivé víno Canella , 1/3 šťávy s dužinou z bílých broskví Maria Bianca
  • Teplota servírování: 3-5°C
  • Alkohol: 5%
  • Zbytkový cukr: 6%
  • Objem: 750 ml


© 2014 VMD Drogerie, Parfumerie CZ