>  Cinnamal

Cinnamal

Další názvy:
2-PROPENAL, 3-PHENYL-
2PROPENAL, 3PHENYL
3-PHENYL- 2-PROPENAL
CINNAMALDEHYDE
CINNAMIC ALDEHYDE
CINNAMYL ALDEHYDE
2-PROPENAL, 3-PHENYL- (9CI)
3-FENYLPROPENAL
3-PHENYL-2-PROPENAL
3-PHENYLACROLEIN

Funkce:

  • k maskování základního zápachu
  • aromatická přísada a vonná přísada
  • jako denaturační přísada-způsobuje nepoživatelnost kosmetických prostředků
  • přidává se pro parfemaci

Obecné informace:

  • je to světle žlutá viskózní kapalina
  • přirozeně se vyskytuje v kůře skořicových stromů a dalších druhů rodu Cinnamomum, dále např. v rostlině hyacint a olejích (Ceylon a Cassia)
  • silice ze skořicové kůry obsahuje přibližně 90% cinnamaldehyde
  • je to organická sloučenina , která dává skořici jeho chuť a vůni 
  • používá se v parfémech sladkých a ovocných vůní
  • získává se např. parní destilací oleje ze skořicové kůry
  • většinou se přidává do kosmetických prostředků obsahujících ethylalkohol
  • je to aromatický aldehyde, rozpustný v etanolu a v olejích
  • jeho vůně odpuzuje zvířata (kočky, psi)
  • má antimikrobiální účinky
  • může výrazně snížit výskyt bakterií v ústech.
  • je netoxický
  • je součástí Balsam of Peru, Tolu balsam
  • používá se i jako příchuť do potravin
  • může být senzibilizující
  • je zařazen mezi možné alergenní vonné látky

Použití:

  • parfémy
  • lesk na rty
  • rtěnky
  • hydratační krémy
  • mýdla
  • vůně pro svíčky
  • v potravinářství (ochucení žvýkaček, sladkostí, napojů , aj.)
  • ve farmaceutickém průmyslu
  • v průmyslu (rozpoutědlo ...)
  • v zemedělství jako fungicid a insekticid aj.


© 2014 VMD Drogerie, Parfumerie CZ