>  Liči čínské (Litchi chinensis)

Liči čínské (Litchi chinensis)

Další názvy: dvouslivák lahodný

Liči čínské (též dvouslivák lahodný nebo třešňovice čínská) je strom z čeledi mýdelníkovitých původně rostoucí v tropických deštných lesích jihovýchodní Asie. Dnes se však pěstuje v tropických a subtropických oblastech po celém světě, a je dokonce možné ho pěstovat i v podmínkách střední Evropy, nejlépe ve skleníku či zimních zahradách. Liči dosahuje výše deseti až dvaceti metrů. Plody s vůní květů mají oranžovou až červenou tenkou slupku. Uvnitř je dužina bílé barvy, která má sladkokyselou osvěžující chuť a je určená k přímé konzumaci. Plody však lze také kompotovat, sušit, kandovat či mrazit a pro svou specifickou květinovou vůni se přidávají též jako aroma do bílého rumu. Sušené plody se označují jako čínské švestky, kompotu se říká čínská jablka.

Plody liči jsou bohaté na antioxidanty, obsahují velkou dávku vitaminu C, ale i riboflavin (zdroj vitaminu B2), niacin (zdroj vitaminu B3) a další vitaminy, minerály a stopové prvky jako sodík, vápník nebo draslík a další prospěšné látky. V Číně je liči považováno za nejjemnější ovoce a také za pokrm lásky. Pojídání plodů liči podporuje imunitní systém, zlepšuje zažívání a metabolické funkce, působí na správnou cirkulaci krve, posiluje stěny kapilár a cév a může sloužit k úpravě hladiny LDL cholesterolu. V čínské medicíně se plody liči používají při léčbě kašle a bolestech žaludku, snižují horečku a rozemletá semena jsou vhodné tlumiče bolesti při nervových obtížích.



© 2014 VMD Drogerie, Parfumerie CZ