Hauptseite  >  Pimentovník pravý (Pimenta dioica)

Pimentovník pravý (Pimenta dioica)

Další názvy: nové koření, pimentovník lékařský, Pimenta officinalis, jamajský pepř, Eugenia pimenta

Pimentovník pravý je stálezelený tropický strom z čeledi myrtovitých. Má velké, lesklé, kožovité listy vejčitého až eliptického tvaru, které po rozemnutí výrazně voní. Jeho latovitá květenství jsou tvořena drobnými bílými květy. Plody jsou kulaté bobule velikosti hrášku, po dozrání tmavě červené, obsahující 2 semena. Pochází ze Střední Ameriky, roste v Mexiku, na Jamajce a dalších ostrovech v Karibském moři. Jeho sušené plody jsou u nás známé pod názvem nové koření.

Plody pimentovníku pravého se sklízejí ještě nezralé, zelené a suší se. Usušené pak mají světlehnědou barvu a jejich vůně a chuť v sobě spojují tóny několika druhů koření (pepře, hřebíčku, skořice), z čehož vznikl jeho anglický název allspice. Do Evropy se toto koření dostalo až v 17. století a u nás je známé jako "nové koření". Má mnohostranné použití v potravinářství a v kuchyni, přidává se do masa, omáček, marinád, nálevů na zeleninu, kořenících směsí, ale také do sladkého pečiva či do kořeněných čajů. Podporuje trávení a chuť do jídla, působí proti nevolnosti, má i mírně protizánětlivé a antibakteriální účinky, doporučuje se při zažívacích těžkostech i při nachlazení. Plody obsahují okolo 4 % silice (převážně eugenol). Silice získaná z plodů či listů se používá jako aromatická složka v parfumerii a při výrobě likérů. Nadměrné konzumaci nového koření by se měly vyhnout těhotné a kojící ženy.



© 2014 VMD Drogerie, Parfumerie CZ